Kuhmon Talvi on suomalais-ugrilaisissa tunnelmissa

20.12.2022

Kuhmo on vuoden 2023 suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki. Virallinen ohjelma alkaa Kuhmon Talvessa ja koko juhlaviikko on ammentanut ideansa samasta lähteestä.

Ensimmäisenä tapahtumana on sunnuntaina 19.2. Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertti, jossa suomalais-ugrilaiseen teemaan mennään kesänkin festivaalin teemalla Juuret ja siivet. Juuria ohjelmaan tuovat niin Jean Sibelius, Toivo Kärki kuin Jouni Kaipainenkin, siipiä Kelly-Marie Murphy ja kesän nimikkosäveltäjä Outi Tarkiainen.

Tiistaina kielitieteilijä Janne Saarikivi provosoi pohtimaan, mitä kieltä puhumme vuonna 2050. Luento kuullaan Juminkeossa UNESCO:n kansainvälisenä äidinkielen päivänä. Samana iltana päästään kuulemaan Ville Heikkisen valokuvien taustoista. Heikkinen on viime vuosien ansioituneimpia suomalaisia luontokuvaajia ja hän on voittanut Vuoden Luontokuva -kilpailun vuosina 2017 ja 2019. Vuonna 2022 tuli saman kilpailun nisäkkäät-sarjan voitto.

Sakari Kukko ja Piirpauke ovat kansainvälisesti tunnettu osa suomalaista äänimaisemaa. Lähes 50 vuotta sitten uransa aloittaneen kokoonpanon debyyttialbumi Piirpauke on edelleen alansa myydyin instrumentaalimusiikin äänilevy. Keskiviikkona 22.2. palataan yhtyeen alkuaikojen kokoonpanoon ja uuden kansanmusiikin klassikoihin.

Kulttuuripääkaupunkivuoden avajaiset ovat vuorossa perjantaina. Päivällä klo 11.30 ollaan Tuupalan koulujen ympäristössä ja kello 18 kansainväliset vieraat saapuvat Kuhmo-taloon. Yhtenä pääesiintyjänä on norjansaamelainen Torgeir Vassvik yhtyeineen, mutta mukana on myös mm. kveenien, setujen, virolaisten ja unkarilaisten ohjelmaa.

Juhlaviikko päättyy lauantaina 25.2. vankasti kainuulaisiin tunnelmiin. Caiania on paikallinen musiikkivideoistaan tunnettu voimakaksikko, jonka musiikillinen elokuva Saga Caiania saa Kuhmon ensi-iltansa Kuhmon Talven päätteeksi. Tilaisuudessa tekijät myös esittelevät lyhytelokuvan.

Yksittäisten tapahtumien lisäksi ohjelmassa on kaksi näyttelyä. Juminkeossa on 12.1. alkaen esillä palestiinalais-kuhmolaisen taiteilijan Fady Down näyttely Kalevalan kaiku. Kuhmo-talon aulassa taas on helmikuun ajan esillä Erämaan sylissä – Kuvia Kuhmon luonnosta -näyttely, joka koostuu Ville Heikkisen suurille vanerilevyille vedostettuja luontokuvia.

Kuhmon Talvi on kuhmolaisten toimijoiden yhteinen ponnistus. Mukana ovat kansainväliset festivaalimme Kuhmon Kamarimusiikki ja Sommelo, Kalevala-keskus Juminkeko, Luontokeskus Petola, Kuhmon kaupunki ja Kuhmo-talo. Tarkat tiedot ohjelmasta, kellonajoista, mahdollisista  muutoksista ja pääsylippujen hinnoista näillä sivuilla.

Kuhmon Talvi