Luvassa valoisampaa!

9.2.2022

Kuhmon Talvi ja kevättalven ensimmäiset valonsäteet osuvat nyt helmikuuhun, 20.–27.2.

Ensimmäinen tapahtumamme on sunnuntaina 20.2., jolloin kainuulaiset tanssijat nuorista Taika-ryhmän jäsenistä Puumiehiin esittelevät osaamistaan Lentua-salissa. Väliajallisessa tilaisuudessa on sekä syvää tunnetta että huumoria, siitä voimme olla varmoja.

Juminkeon teemana on tänä talvena Vepsä. Loppiaisesta alkaen siellä voi nähdä Markku Niemisen valokuvia Vepsästä otsikolla Vauktan unen süles. Aiemmin ohjelmatiedoissa näkynyt Vepsän ilta toteutuu mutta suunniteltua myöhemmin, 21.3. Voisi siis sanoa, että Kuhmon Talvi on tänä vuonna tavallista pidempi.

Maanantaille 21.2. osuu Kajaanin kaupunginteatterin vierailu Viri-Viri tik tak. Nimestäkin voi päätellä, että kyse on vauhdikkaasta lastenteatterista. Esitys on Kuhmo-talon Lentua-salissa ja sen järjestää Kuhmon kulttuuritoimi.

Luontokeskus Petolan osuus tapahtumasta jouduttiin siirtämään toiseen ajankohtaan. Korona on pitänyt meitä jännityksessä loppuun asti, eivätkä kaikki järjestelyt voineet odottaa niin pitkään. Tämänvuotinen kuvamme kertoo myöhemmin kuultavan mielenkiintoisen esitelmän aiheesta jo jotain.

Kuhmon Kamarimusiikin konsertti torstaina 24.2. esittelee vanhaa ja uutta ilmaisun kaikissa merkityksissä. Joseph Haydnin pianotrio ja Johannes Brahmsin pianokvartetto ovat klassikoita parhaimmillaan, Anna Clynen Rest These Hands taas useimmille taatusti uusi tuttavuus. Esiintyjätkin ovat Kuhmossa tuttuja, Minna Pensola, Antti Tikkanen, Joona Pulkkinen ja Irina Zahharenkova. Mutta Pensola ja Tikkanen ovat myös uusia, sillä tämä on heidän ensimmäinen esiintymisensä Kuhmossa sen jälkeen, kun heidät valittiin Kuhmon Kamarimusiikin taiteellisiksi johtajiksi.

Sommelon talvikonsertissa kuullaan maailman tunnetuinta kanteleyhtyettä, kun jo yli 20 vuotta kiertänyt Kardemimmit tuo monipuolisesti kansanmusiikkia sisältävän esityksensä Kuhmoon perjantaina 25.2. Sävyjä on perinteen lisäksi myös modernista ilmaisusta ja neljän kanteleen sointiin liitetään niitä soittavien neljän naisen ääni. Lopputulos on palkittu mm. Vuoden kansanmusiikkilevyn tittelillä.

Pate Mustajärven kiertueen aloitus siirtyi koronan vuoksi, uusi päivämäärä Kuhmossa on 2.4., mutta saimme lauantaille 26.2. Kuhmoon erinomaisesti sopivan elokuvaesityksen MetsäSinfonia. Meri Koiviston ja Nisl Dettmannin elokuva on rakkaudentunnustus Kuhmolle ja Kamarimusiikille. Nyt laajalla yleisöllä on ensimmäinen mahdollisuus kokea elokuva synnyinsijoillaan.

MetsäSinfonia etenee ympäri vuoden mutta Kuhmon Talven päättää unelma tulevasta kesästä, kun Seela Sella ja kolme muusikkoa esittävät sunnuntaina 27.2. Eino Leinon tekstejä Heikki Sarmannon ja Olli Virtaperkon sävelin otsikolla Unta kesästä.

Maksullisten tilaisuuksien lipunmyynti on Kuhmo-talossa ja osoitteessa lippu.fi.

Vuosi sitten juhlinta jäi käytännössä koronan jalkoihin mutta nyt uskomme, että olemme oppineet keinot järjestää tapahtumia näissäkin oloissa. Tarvitsemme siihen toki yleisön apua.
Lipunmyynti toteutetaan turvaetäisyyksin, eli seurueiden väliin jää aina tyhjä paikka. Lisäksi edellytämme viranomaisten kulloinkin ohjeistamia turvatoimia. Viranomaisohjeiden muuttuessa voimme vaatia koronapassia yli 16-vuotiailta. Jo nyt on varmaa, että maski on Kuhmo-talossa pakollinen yli 10-vuotiaille. Tietysti edellytämme myös hyvän käsihygienian noudattamista ja sitä, että tulette paikalle vain terveinä.

Kuhmon Talvi